A hallászavarok nemcsak az időseket, hanem a gyermekeket és a serdülőket is érintik. A tanulmány szerint a 70 évesek háromnegyede részleges süketséggel rendelkezik. Éppen ellenkezőleg, az iskolában a hallási rendellenességek a legfiatalabb gyermekek 1/5-ét érintik. Tudja meg, mi okozza a hallási rendellenességeket.

A hallási rendellenességek elsősorban az idősek problémája. A 70 évesek háromnegyede részleges süketséggel rendelkezik. A 80-100 éves korosztályban ez az arány 80 százalék. Professzor Najv mondja A Business Bulletin hírügynökség. Az orvostudomány doktora Henrikh Skarzhinsky, a hallás fiziológiai és patológiai Intézetének igazgatója. A halláskárosodás azonban egyre inkább érinti a gyermekeket-a kisvárosokban és falvakban az első osztályosok 1/5-e halláskárosodással rendelkezik. Ahogy Skarzhinsky professzor hangsúlyozza, nem a süketség, hanem a hallási rendellenességek befolyásolják mindennapi munkájukat és oktatásukat.

Hallási rendellenességek-okok

Hallási rendellenességek-okokA hallási rendellenességek veleszületettek lehetnek – ez általában a terhesség lefolyásához kapcsolódik, például az anya betegsége károsította a fejlődő magzatot (rubeola, toxoplazmózis, szexuális úton terjedő betegségek, például szifilisz), gyógyszerek (néhány antibiotikum, aszpirin) vagy konfliktus szerologicznym. A hallási rendellenességeket a szülés során elszenvedett hipoxia vagy trauma is okozhatja. A genetikai mutációk bizonyos jelentőséggel bírnak a veleszületett halláskárosodás kialakulásában.

Még azok az emberek is, akik teljesen működő hallással jönnek a világba, számos olyan tényezőnek vannak kitéve, amelyek gyengíthetik azt, például:

 • bakteriális, vírusos, gombás fertőzések, például gyermekkori vagy felnőttkori vírusos betegségek szövődményei (rubeola, mumpsz, bárányhimlő, zsindely, influenza, Lyme-kór), valamint meningitis vagy purulens otitis media
 • mechanikus, például a dobhártya lyukasztása (például ha a füleket nem tisztítják megfelelően) vagy nyomáskárosodás keletkezik, amikor nagy mélységekbe vagy ejtőernyőzésbe merül, valamint traumás agyi sérülés, amely kéz a kézben jár a wstrząśnieniem labirintussal

Ha az egyik vagy mindkét szülő nem hallja, ez nem jelenti azt, hogy gyermekeik örökölni fogják a süketséget.

 • akusztikus trauma, például túlzott zajhatás, például rock koncertek során, hangos zene hallgatása, motorkerékpár lovaglás, tűzijáték indítása stb., mikrotrauma okozza a hallócsontokat
 • kábítószer-mérgezés-ototoksyczne, azaz halláspusztító, egyes gyógyszerek: acetilszalicilsav, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, aminoglikozidok, vankomicin, ciszplatin, furoszemid, etakrynowy sav, kinin
 • keringési rendellenességek-a hallászavarok a cukorbetegekre, valamint az ateroszklerózisban és magas vérnyomásban szenvedő betegekre jellemző érrendszeri betegségek következményei lehetnek. Ezek a betegségek vezet megvastagodása, megerősítése a falak, a kis erek, ami sérti a vér áramlását, gazdag oxigén, tápanyagok. Ennek eredményeként a hallószerv nem megfelelően oxigénezett és táplált, ami megnehezíti a működést. Keringési rendellenességek esetén először is fontos az elsődleges betegség kezelése, csak a jövőben a hallószervek lehetséges konzervatív kezelése
 • többszörös allergiás, autoimmun és hiperplasztikus betegségek
 • szklerózis és egyéb demielizációs betegségek, amelyekben a hallóideg zavart
 • egyéb (például a nem világos eredetű VIII-as neuritis)

Hallási rendellenességek-típusok

Hallási rendellenességek-típusokA hallási rendellenességek típusai megoszthatók a betegség kimutatásának ideje miatt. Aztán ott van a prelingwalny süketség: veleszületett (a prenatális időszakban alakult és a születéskor jelen van) vagy szerzett – (a perinatalnym időszakában vagy később az élet első évében történt). Hallási rendellenességek is előfordulhatnak a beszédfejlődés során (2-től. a 7.) vagy a fejlődés ezen szakaszának befejezése után.

A hallászavarokat meg lehet osztani a halláskárosodás mélységével és mértékével is. Az enyhe elégtelenség 21-40 dB, közepes-41-70 dB, jelentős (súlyos) fok-71-90 dB, mély fok-91 dB felett.

Azonban leggyakrabban a hallási rendellenességek a lokalizáció miatt oszlanak meg:

 • Vezető elégtelenség-a hanghullám vezetésében részt vevő struktúrák károsodása (a külső hallójárat, a dobhártya, a hallócsontok lánca). A betegek panaszkodnak a halláskárosodásról az alacsony hangok körében. A beteg jobban megérti a beszédet a zajban, nem tapasztal hallási problémákat, amikor telefonon beszél. Egyidejű tünetek a fülzúgás (és szivárgás a fülben a krónikus középfülgyulladásban).
 • Fogékony (szenzorineurális) halláskárosodás-a cochlea hallósejtjeinek vagy az azokat körülvevő szerkezeteknek a károsodása okozza. A betegek rosszabbul hallják a harang hangját, mint az ajtó kopogása. Lehet, hogy fülzúgás és” teltségérzet ” van a fülben.
 • Vegyes halláskárosodás-a közép-és belső fül szerkezetének egyidejű károsodása okozza.

Külön probléma a funkcionális halláskárosodás, amely a hallás szervében bekövetkező szerves változások hiánya miatt nincs helye ebben a besorolásban. Funkcionális halláskárosodás esetén a hallás szubjektív szintje összeegyeztethetetlen az általa jelentett tünetekkel. Kiemelkedik:

 • funkcionális süketség (hisztérikus, reaktív pszichózis, negatív hallucinációk, például skizofrénia esetén)
  pszichogén süketség (a felfogás, hogy az inger blokkolva van, a hallás inger regisztrált a diagnózis elérhető szint a hallás szerve, de a beteg jelenti, hogy nem éri el a tudat)
 • neurotikus süketség, amikor egy hallási inger eléri a beteg tudatát, de önkéntelenül megtagadják. Együtt létezhet autizmussal és mentális retardációval.